Pepparkakor
Ingredienser
- 2 1/2 dl brun farin
- 0,8dl ljus sirap
- 0,8dl vatten
- 150 g smör
- 1 msk malen kanel
- 1 msk malen ingefära
- 1 tsk malna kryddnejlikor
- 8 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
- Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
- Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
- Låt massan kallna utan omrörning.
- Rör i bikarbonaten och 3/4 av mjölet. Resten används till utbakning.
- Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda eventuellt in resten av mjölet.
- Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
- Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Kommentarer
Trackback